понедельник, 3 сентября 2012 г.

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ.


       ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ — найважливіше національне свято в більшості країн світу. Не є винятком і Україна: 24 серпня є головним державним святом.
      Дата 24 серпня пов'язана з прийняттям цього дня в 1991 р. Верховною Радою тоді ще Української РСР Акта проголошення незалежності України.
Цей короткий документ мав величезне значення, адже він заклав підґрунтя для побудови незалежної Української держави, яка була багатовіковою мрією нашого народу. До цього у XX ст. Україна робила кілька спроб утворити власну державу. Тут слід згадати Українську Народну Республіку утворену у 1917 році, Західно-Українську Народну Республіку, утворену в листопаді 1918 р. та об'єднану з УНР Актом Злуки 22 січня 1919 р.,
     Наприкінці 80-х років XX століття склалися сприятливі умови для відновлення української державницької думки. Першим кроком у цьому напрямі було прийняття 16 липня 1990 р. Декларації про Державний суверенітет України. У важких умовах державного заколоту в СРСР, депутати українського парламенту прийняли рішення про необхідність проголошення Україною незалежності, що й було оформлено Актом проголошення незалежності України. Було вирішено закріпити документ проведенням республіканського референдуму, який був призначений на 1 грудня 1991 р. За його результатами, незалежність України підтримали 90,92 % виборців.
    Цікаво, що вперше День незалежності України був відзначений у 1991 р., але не 24 серпня, а 16 липня. Річ у тому, що коли 16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про Державний суверенітет України, одночасно була ухвалена постанова про відзначення в цей день свята, яке дістало назву День проголошення незалежності України.
      Свято Дня незалежності України було призначене на 24 серпня постановою Верховної Ради України від 20 лютого 1992 р.
     Відзначили свято і в Селидівській виправній колонії (№82).
     До  21-ї річниці  Незалежності України було проведено: урочисті збори співробітників, загальні збори засуджених, концерт художньої самодіяльності установи та благодійний концерт Християнської місії  «Євангельське милосердя», у бібліотеці установи створено літературну експозицію «Україна – шлях до незалежності»; на огляд-конкурс стінних газет присвячений Дню Незалежності засуджені запропонували свої твори.
Відбулися спортивні змагання з футболу, волейболу, тенісу, шаховий турнір.
      Святкування Дня Незалежності  співпало з відзначенням іншої події – Дня шахтаря до якого  у відділеннях соціально-психологічної служби були проведені бесіди - «Донбас святкує День шахтаря».



                                                                                        Прес-служба Селидівської ВК (№82)

Комментариев нет:

Отправить комментарий